marți, 10 ianuarie 2012

De ce-i naşpa să fii fotograf

Am citit pe feisbuc un post al cuiva care l-a luat de la altcineva...ca sa scurtez povestea :
Exista un fotograf pe nume Miri Bratu  cu un articol exceptional.
Mi-a placut si am sa copiez mai jos ce scrie ea in articol.
E 101% adevarat!
As mai adauga dar nu-i necesar;cel putin nu in momentul asta :))
La http://miribratu.com/blog/2012/01/10/de-ce-e-na%C8%99pa-sa-fii-fotograf/ scrie si citez :
"
De obicei articolele cu titlu de genul ăsta sînt nasoale, așa că nici ăsta nu va fi o excepție. Ele sînt nasoale fiindcă de obicei sînt scrise de unu’ care are senzația că e cel mai fin observator al lumii și e pe cale să-ți dezvăluie niște adevăruri fundamentale pe care tu, boul, nu le-ai remarcat încă.
1. Toți prietenii, amicii și cunoștințele vor să-ți ceară sfatul atunci cînd achiziționează un aparat foto sau un obiectiv. Și nu-i oprește nimeni.
2. Dacă ai ghinionul să faci o fotografie frumoasă (sau doar foarte clară), toți vor să știe cu ce aparat e făcută și cu ce obiectiv.
3. Indiferent unde te duci și ce faci, toți vor să știe ce aparat ai și ce obiectiv.
4. Atunci cînd te prezinți la un job, nimeni nu înțelege de ce vii doar cu un aparat și un obiectiv. Ești privit ca un impostor dacă nu te prezinți cu lumini, softboxuri, fire, trepiezi, telecomenzi, tele-uri uriașe. Mai știi, poate chiar ești. Din moment ce încă nu te-ai prins că întîi a fost becul și apoi lumina lu’ Sorelu’.
5. Dacă nu bei, nu fumezi, nu dansezi și nu socializezi cu toate ocaziile posibile în mijlocul a cît mai mulți oameni populari (pe facebook cît și în real life) nu ești fotograf.
6. Dacă totuși te încăpățînezi să fii, află că percepția generală e că fotograful se hrănește cu aer și tot cu aer își plătește chiria, facturile, întreținerea, camera, computerul, cardurile, hardurile, softurile, website-ul, webhosting-ul, webdesign-ul și alte necesități minore lunare sau anuale.
7. La concerte, petreceri, în vacanță și oriunde merge fotograful pentru a se relaxa, toți cunoscuții lui se așteaptă să fie fotografiați în timp ce se relaxează de către fotograful care, culmea, e acolo în aceleași scopuri ca și ei. După care se mai așteaptă ca fotograful să meargă acasă, să descarce ce a produs, să editeze și să trimită punctual fiecărui om în parte toate fotografiile în care apare pentru ca omul să-și pună apoi fotografiile pe facebook fără să scrie cine e fotograful, fotograful rămînînd să se bucure anonim și în tăcere de faptul că zeci de poze din facebook sînt făcute de el, iar atunci cînd prietenii sau amicii sau cunoscuții au nevoie de un fotograf nu îl caută niciodată pen’ că, după cum am spus mai sus, fotograful are nevoie doar de aer pentru a se hrăni și consideră că l-ar jigni mortal dacă i-ar oferi de lucru sau i-ar facilita găsirea unui job.
8. Dacă totuși obții un job datorită stilului tău, ți se cere să-l uiți, fiindcă nu e comercial :)
9. Dacă în mod cu totul și cu totul miraculos obții un job, care durează 8-10-14-18 ore, beneficiarul consideră că lucrezi cel mai bine pe stomacul gol, mai ales dacă pe parcursul acestor ore toți cei din jur nu fac altceva decît să mănînce și să bea.
10. Pentru că, în final, raportul între timpul “investit” în această îndeletnicire (cărat echipament greu cu repercusiuni asupra spatelui și încheieturii, plus zecile de ore de editare care tot la dureri de spate conduc) și răsplata obținută este inegal. Vei munci ca un sclav, vei cîștiga cît un student și vei trăi la fel de trist și bolnav ca un pensionar.
Acesta este punctul meu de vedere și tot timpul cît am scris acest articol nu am înjurat pe nimeni, nu am făcut nicio referire la vreo persoană anume, totul este foarte general și extrem de puțin personal, chiar dacă mă regăsesc în proporție de aproximativ între 30 – 100% în fiecare dintre ele, dar am scris azi fiindcă nu e frumos afară și cu siguranță dacă ar fi fost, articolul s-ar fi numit ‘zece motive pentru care e mișto să fii fotograf’ și le-aș fi înșirat pe toate zece și apoi aș fi venit cu încă cinci mențiuni ca să subliniez ce frumos e și de cîte satisfacții ai parte cînd ești fotograf, întîlnești uneori oameni deosebiți care te respectă în toate felurile în care respectul poate fi afișat și reprezentat. " ...si-am incheiat citatul.

Am dat copy si paste din doua motive :
primul e ca am avut o experienta neplacuta cu linkurile in trecut-se pare ca e ceva ce io nu stiu cu blogspot si uneori linkurile nu se afiseaza,sau se afiseaza un mesaj care spune : link incorect...;
al doilea motiv : pentru lenoşi în a da click-uri !

 PS: Ştiu că a trecut mult timp de când nu ai mai văzut ceva nou în materie de poze pe-aici...dar există o explicaţie : momentan indisponibila :D
Pe feisbuc îmi e mai uşor să postez pentru că nu mai scriu nimic ; aici simt nevoia să însoţesc imaginile cu câteva cuvinte...
Rezolvam si problema cu pozele cât de curând!
Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu