luni, 6 februarie 2012

ACTA sau Înapoi în epoca de piatră,sau în Evul Mediu,sau în Comunism,sau...

Un alt subiect pe care am vrut sa-l comentez a fost ACTA sau Anti-Counterfeiting Trade Agreement.Ce-i cu ACTA asta si care-i povestea ei?
Pai,in linii mari acest acord pe care l-au semnat vreo multe tari(31 de toate conform wikipedia) si urmeaza sa intre in vigoare daca Parlamentul European il va ratifica in vara-nu este nici mai mult nici mai putin decat "începutul declinului".
O sa zici :-"Bine,bine...inceputul declinului pentru ce?"
Pai,sa zicem,pentru viata si libertate asa cum o stii si te poti bucura de ea in acest moment.
Sa ma explic:
exista Copyright-ul care deja protejeaza drepturile de autor asupra unui "bun intelectual" adica imagine(fotografie), muzica, film, s.a.m.d. DAR cei care sunt in spatele ACTA sub pretextul ca nu e de ajuns,vor mai mult.
Suna putin complicat si ambiguu si o sa incerc sa simplific si mai mult.
Copyright-ul sau "C"-ul ala in mijlocul unui cerculet protejeaza DEJA proprietatea intelectuala!
Cu alte cuvinte, exista deja legea care spune : filmu' facut de mine i-al meu,doar al meu si numai al meu si io dispun de drepturile de autor asupra lui precum si de drepturile de vanzare,inchiriere sau difuzare...(doar daca eu nu vand aceste drepturi unor terti) !
Si in legea aia deja se spune care-i pedeapsa si ce vor pati aia de o incalca(pe ea legea copyright-ului.)!
Si-atunci de ce e nevoie de ACTA?Nu era mai simplu daca era ceva de modificat sa modifice legea deja existenta?
Presupunem ca cineva care face parte din organele statului ar vrea sa te ia pe tine la puricat bine de tot,sa-ti umble in calculator,sa vada ce ai in el,sa scoata din el 'chestii' numa bune pentru santaj*...(ori sa te-nchida direct la o adica),cu ACTA are si cadrul legal,juridic pentru a face acest lucru.(n-o sa mai fie nevoie de mandat,s.a.m.d. o vor putea face direct in baza unei legi :D)
* am pus steluta mai sus ca sa adaog ca ACTA asta e acoperirea perfecta si legala pentru "perchezitie" informatica de la distanta-adica nu te vei trezi cu mascatii peste tine sa te verifice intai ci sa te 'salte' direct ;)
INCA nu se pot face abuzuri la o scara atat de mare,dar cu ACTA-totul va fi posibil.

De parca nu exista tehnologia necesara si oamenii care stiu s-o aplice ca sa se urmareasca pirateria!
De parca baietii cu ochelari din spatele monitoarelor nu stiu cum sa "monitorizeze" CEVA anume.
Si-atunci,la ce mai e nevoie de INCA o lege impotriva "pirateriei"?

Io unu care nu am cunostinte in domeniu pot sa-ti spun tie care citesti acum acest articol ca orice site pe care tu il accesezi(chiar si acest blog) pastreaza niste date despre tine - sa zicem  IP-ul.
Ce este IP-ul? Este o semnatura electronica individuala si unica pe Terra care spune despre tine:unde te afli si cine iti da internet(printre altele).
Cunoscand despre tine unde te afli si cine iti da internet,"baieţii dăjtepţi" iti pot intra in calculator,il pot accesa si modifica date dupa bunul lor plac.
Suna a scenariu SF nu-i asa?
Mai gandeste-te!
Exista un program GRATIS care se cheama "Team Viewer".
Ce face el? Pai pe baza unui 'username' si a unei parole generata aleatoriu de fiecare data cand rulezi programul iti permite accesul la distanta asupra unui alt calculator care ruleaza programul in acelasi timp.
Simplificat : doua calculatoare :-unul in China si altul in Romania; ambele au programul asta instalat si ruland.
Baiatul din China controleaza calculatorul din Romania.Si totul GRATIS!
Inca n-ai prins legatura?
Cu mici modificari programul asta poate rula si fara "username" si parola.
Si imagineaza-ti daca e gratis cat de mult s-a dezvoltat versiunea "cu plata".
Nu ma indoiesc ca daca cineva ar vrea sa-mi controleze calculatorul n-ar putea-o face fara permisiunea mea sau fara ca macar sa-mi dau seama.
Deocamdata aceasta situatie ar fi ILEGALA.
Deocamdata!
Dupa ce va intra in vigoare ACTA chestii de genul asta vor fi la ordinea zilei.De ce? Pentru ca au legea care ii ajuta sa faca asta!
In Romania nu s-a facut prea multa reclama la ACTA-eu cel putin nu stiu de vreun politician sa fi iesit la rampa sa spuna "Bă oameni buni,ie o triabă de se chiamă ACTA- o votez au ba?".
Au votat-o si cu asta basta!
Cam la fel au facut cu toate lucrurile pe care le-au votat :D
Nu-mi place politica(poate pentru ca stiu cu ce se mananca) dar asta merge mai departe de o simpla discutie despre cine-i bun si cine-i mai putin bun.
Mai nou, Cehia-tara care a semnat ACTA,a renuntat la ea-sub presiunea celor care-au iesit in strada ca sa-si exprime nemultumirea.
Polonia este cam in aceeasi situatie-oamenii protesteaza.

Sunt unii care spun : "Păi şi dacă n-am nimic de ascuns?"
Daca n-ai nimic de ascuns bravo tie,dar intimitatea te preocupa?
Alt exemplu:operatorul meu de telefonie mobila stie in ce telefon imi folosesc eu SIM-ul cu o precizie de ceasornicar si in timp real.
N-ai inteles?
Daca tu folosesti SIM-ul intr-un iPhone de exemplu ei stiu in momentul in care tu schimbi SIM-ul in ce fel de telefon(model exact) il bagi.Poate ca nu te intereseaza prea tare aspectul asta...
Daca nu te intereseaza nici faptul ca microfonul incorporat al telefonului tau (smart sau nu) sau camera pot fi folosite fara acordul,ori stirea ta...citeste mai departe!
In urma cu nu foarte mult timp drogurile intrasera in legalitate.
Ti-aduci aminte de "magazinele de vise"? De "Spice-Shop-uri"?
Cadrul legal perfect pentru comercializarea drogurilor.
O sa-mi spui ca n-a fost nimic grav,doar nu s-au drogat cu heroina...
Nu,n-au facut-o;probabil era mai putin periculos daca o faceau.
Tineri si copii au murit pentru ca unii au zis hai sa legalizam 'fumatul frunzelor de nuc".
Si asta doar pentru profitul unor 'baieti'...
...
Ai prins legatura cu ACTA?

Daca nu folosesti calculatorul,internetul,telefonul mobil, e-mailul,cardul bancar,stai in mijlocul muntelui,nu ai electricitate si nu stie nimeni de tine,atunci cu siguranta ca ACTA nu te afecteaza(si probabil ca nici n-ai cum sa citesti articolul asta :D).
Daca in schimb folosesti unul-sau toate cele enumerate mai sus,atunci probabil ar trebui sa te intereseze cum sub diferite pretexte ti se ingradeste libertatea din ce in ce mai mult si ti se baga pe gat orice vor 'cei de sus'(si nu ma refer la divinitate aici ;) ).

New World Order (sau Noua Ordine Mondiala), teoria conspiratiei si alte de-astea in urma cu foarte putin timp erau doar 'povesti de adormit copiii'; in curand vor fi realitatea de zi cu zi.

Exista o teorie conform careia o data la o anumita perioada de timp se repeta evenimente din istorie(nu sunt de acord cu ea dar merge ca exemplu!)...
Epoca de piatra,Evul Mediu sau Comunismul au fost niste 'evenimente' ce apartin de trecut...ce te faci daca vor reinvia sub o alta forma?
Conceptul de 'libertate' asa cum l-au cunoscut parintii mei si il cunosc eu e intr-un proces avansat de schimbare.
In nici un caz in bine ;)
Razboiul din Golf(ala pentru petrol,Saddam Hussein,IRAQ), Al-Qaida, World Trade Center si lista poate continua au fost pretextele perfecte pentru niste schimbari majore.
Si lumea a redefinit conceptul de "Libertate".

Ai mai jos un filmulet despre ACTA -facut de baietii de la Creative Monkeyz(cunoscuti si sub numele de "Ăia care fac ROBOTZI").
Vizionare plăcută!
ps:Dacă,din greşeală,cumva se vor adeveri "previziunile" mele să nu te-aud că n-ai ştiut!

The End...for now!
** imaginea din deschiderea postului este luata de la linkul de mai jos si NU imi apartine ;)
http://fc03.deviantart.net/fs51/i/2009/293/8/0/V_for_Vendetta_by_OIEA4.jpg

Un comentariu:

  1. Sa nu iti faca si tie cum au facut celor de la Creative Monkeyz cand au pus clipul despre ACTA: l-au scos de pe Youtube din cauza drepturilor de autor invocate (cica) de Creative Monkeyz. Sa-i crezi?

    RăspundețiȘtergere