duminică, 28 august 2011

Zi de Sarbatoare



Este probabil, pentru orice om, ziua cea mai incarcata din punct de vedere emotional;
e de asemenea ziua in care ti se cere sa zambesti cel mai mult, sa fii vesel, sa faci abstractie de oboseala si de alte sentimente ce te-ncearca si sa fii doar un zambet.
Din punctul de vedere al privitorului, ziua nuntii e cea mai cea-cea mai vesela, cea mai fericita, cea mai frumoasa.
Asta la o privire de suprafata.
Cei care-au trecut pe-acolo stiu ca in ziua nuntii esti obosit (probabil ai dormit putin peste trei ore),
ai migrene,(de la nesomn,emotii,sau pentru ca te gandesti cum sa rezolvi 'surprizele' aparute in ultimul moment), lucrurile pe care te bazai ca vor merge ireprosabil incep sa scartzaie si tot asa.
In conditiile astea devine un fel de misiune imposibila sa zambesti pe tot parcursul zilei.
Apreciez efortul pe care Diana si Andrei l-au depus-si cred ca in imaginile de mai jos se vede ca au incercat sa se concenteze doar pe bucuria zilei si sa nu-i intereseze nimic altceva!
Au fost niste modele Model :D .
Si pentru o zi au fost doar ei si-atat!
Multumesc Diana si Andrei ;)
Sa fiti mereu asa!

ps:daca din scriitura mea a ajuns vreo umbra asupra 'zilei de nunta', iertare!
am vrut doar sa-i 'previn' pe cei care urmeaza sa treaca pe-acolo ca e nevoie de multe zambete pentru poze;la urma urmei-supararile trec, pozele raman :D
Don't worry, be happy!


















 








miercuri, 17 august 2011

Oldies...

Nu exista o logica cronologica in felul in care voi posta urmatoarele cateva posturi in ideea ca postul trecut contine imagini mai recente decat postul actual si viitorul post va fi undeva intre cele doua in spatiul temporal :D...scuze anticipat pentru haos.
Setul de azi va fi cu Ana-Maria.
"Platoul" de pozare a fost in parcul Juan Carlos din Madrid.
A fost o dupa-amiaza (spre seara) placuta cu lumina interesanta (si buna)...
Cum tot aveam un 50mm f1.8 pe care nu il foloseam si se punea praful pe el degeaba mi-am zis sa-l incerc sa vad ce poate.
E un obiectiv bun privind la raportul pret/calitate.Nu e chiar ce credeam/speram ca va fi.
Concluziile pe care le-am tras eu in urma 'testarii', sfaturilor si parerilor primite de la amici din domeniu au fost urmatoarele:
- nu poti sa te astepti la calitate superExtraMega la  cat costa-undeva pe la 80 de euro;
-cu multa rabdare, imaginatie, pricepere...si in conditii ideale e foarte foarte bun;
- exista unele probleme cu focalizarea (la diafragme deschise incepand cu f1.8) si anume ca daca focalizezi si reincadrezi se pierde uneori focusul.
In rest,e foarte bun si util...la urma urmei 80 de euro nu sunt chiar asa multi bani(la cate maruntisuri am in rucsac si nu le folosesc des...unu in plus ce mai conteaza?) .
Mi-aduc aminte ca am folosit si un Tamron 70-300 si un Canon 24-105 f4 L.N-as putea sa dau detalii exacte despre poze si nici nu cred ca-i foarte important.
Enjoy the pics!
ps :Ana-Maria, multumesc pentru rabdare si eforturile de a zambi dupa o zi de stat in picioare.



























marți, 16 august 2011

Inceputuri

De ceva timp,interesat fiind de sistemul de iluminare strobist-care in cuvinte putine se traduce prin declansarea radio a unui blitz(sau mai multe) care nu se afla pe aparatul foto(ci pe un trepied,stand de iluminare,cu umbrela/fara umbrela,in mana unui ajutor...etc)- am zis ca ar fi o idee buna sa incerc si eu sa vad ce iese.
Asa ca m-am scotocit prin buzunare si am cumparat niste triggere(declansatoare) la un pretz bun.
Am gasit o oferta la http://www.nwrfoto.net/catalog/product_info.php/products_id/2750 .Este un magazin foto din Barcelona iar pentru cei de pe teritoriul spaniol e o alternativa la magazinele consacrate(si putin piperate din Madrid).Livrarea este gratuita si in 24 de ore aveti stuff-ul acasa.
O data cu triggerele am mai luat si o umbrela de studio si un fel de suport (lu' ala chiar nu stiu cum ii zice :D ) in care intra umbrela,blitzul si se monteaza pe trepied/stand etc.
Am scris toate astea in speranta ca poate candva,cuiva o sa-i foloseasca.Nu sunt "cunoscator" in domeniu,nici nu am pretentia ca as fi.Astea sunt 'jucariile' mele,ma 'joc' cu ele,imi place si daca din intamplare cuiva o sa-i fie de folos,i'm happy.
Revenind la strobist-ca de la el pornisem, intr-o seara am iesit sa testez investitia.
Mai fac o mica paranteza-declansatoarele cumparate de mine nu sunt ETTL(electronic through the lens parca se traduce-si trebuie prin urmare setate 100% manual).ETTL-urile sunt mult mai scumpe si implicit mai bune(ETTL-ul practic transmite informatiile de expunere,lumina...de la aparat spre declansatoare si 'jucariile' fac automat treaba fara ca tu sa fii nevoit sa faci calcule si sa te-ntrebi de ce nu iese cum ai vrea).
Sfat pentru curiosi:nu folositi timpi de expunere mai mari de 1/250.In caz contrar-noaptea o sa vedeti doar jumatate de poza iluminata,sau,in cel mai rau caz lumina lipsa-chiar daca blitzul a tras.Ziua,inca n-am testat dar ma indoiesc puternic ca ar iesi ceva la peste 1/250 dintr-o secunda.
De ce? E simplu:daca stai sa citesti specificatiile de pe produs afli daca poti "lucra" cu el la 1/200 sau 1/250.
O sa fii surprins(placut) sa vezi ca aparatul te "lasa" sa treci peste aceasta viteza declansatoare spre deosebire de cazul in care ai montat blitzul pe patina aparatului si timpul de expunere se opreste la 1/250.Totusi daca vrei sa m-asculti,nu folosi timpi mai rapizi.Daca o faci si iese ceva bun,zi-mi si mie :D.
Joaca-te cu setarile: diafragma,timp de expunere,puterea blitz-ului...distantza...etc.Pana la urma o sa-i dai de cap!Nu e usor-iti trebuie rabdare,dar nici fizica cuantica nu e ;)
Acum va dau un pont-umbrelele profi sunt scumpe si poate greu de transportat sau incomod (si-asa ai dupa tine rucsacul foto,trepiedul....mai cari si ditamai umbrela ??). Eu am ales sa folosesc o umbrela clasica pentru acea ocazie(care intamplator are interiorul argintiu si se si strange devenind mica,mica-la vreo 25/30 de cm).
Dezavantajul e aspectul-non profi- si faptul ca la umbrela clasica nu poti folosi blitzul direct spre subiect(difuzand astfel lumina) ci trebuie sa ai blitul indreptat in directia opusa in umbrela si de-acolo sa reflectezi lumina.
Am impresia ca am facut din acest post introductiv un fel de "tutorial"...asa ca o sa ma apropii de incheiere.Promit.
Un ultim tip: in cazul in care nu reusesti sa focalizezi subiectul cu DSLR-ul,scoate blitzul aparatului,focalizeaza,treci pe manual focusul,inchide blitzul si trage!Desigur toate astea trebuie facute cu grija pentru ca nu cumva sa te misti tu/sau subiectul si sa ai o poza neclara.In cele mai multe cazuri,totusi autofocusul aparatului face singur treaba.Cand nu poate,ajuta-l.
Vreau sa le multumesc lui Carmen si lui Sherin fara de care urmatoarele poze n-ar fi existat.Au dat dovada de multa rabdare si intelegere.Saru'mana!

ps:o sa vezi din ce in ce mai des undeva in coltul imaginilor un watermark.simte-te liber sa-l comentezi ;)
Multumesc anticipat!